Skip to main content

Mød en frivillig - portræt af Rikke

25. oktober 2024

Rikke Rugholt vil afstigmatisere psykiske lidelser: Vi skal være inkluderende frem for ekskluderende

Min motivation for det frivillige arbejde står skrevet i et citat på gavlen af Frivilligcenter Frederikshavn: - ’Glæden er som et lys – tænder du det for andre, falder dets skin tilbage på dig selv’. Det indkapsler mig som person meget godt, fordi jeg får så utroligt meget glæde og positiv energi ud af at lave frivilligt arbejde og have med SIND’s målgruppe at gøre, forklarer Rikke Rugholt, som er forperson i SIND Frederikshavn & Læsø Lokalafdeling.

Rikke Rugholt har været medlem af bestyrelsen i SIND Frederikshavn & Læsø Lokalafdeling siden 2018. De sidste tre år som frivillig forperson. Hendes oplevelse er, at psykisk sygdom fortsat er meget tabubelagt, og netop det forsøger hun at påvirke gennem sit frivillige arbejde. Rikke har selv psykisk sårbarhed tæt inde på livet både personligt og som pårørende, og hun er ikke i tvivl om, at den erfaring gavner hende i mødet med andre mennesker.

Når man taler med Rikke Rugholt, er det tydeligt at mærke, at en af hendes helt store visioner er at bidrage til at bryde med mange af de tabuer, der kan være forbundet med psykiske lidelser. Weekenden efter dette interview, deltog hun i SIND’s Landsmøde, hvor hun blev valgt ind i foreningens hovedbestyrelse, men også fik tildelt SIND’s medlemspris, der uddeles hvert tredje år, og som netop hylder et medlem, der har gjort sig særligt bemærket. Der blev her sagt om Rikke, at hun fik tildelt prisen på grund af ’måden hun samler andre. Rikke har altid hjertet med sig og er opmærksom på andre.’

Netop det med at samle andre er noget, som har stor betydning for Rikke: - Det er simpelthen så fantastisk, at vi har så god opbakning til alle vores SIND arrangementer, og at vi har et trofast publikum. Det er ikke altid de samme, der deltager i alle arrangementerne, for folk tiltrækkes af noget forskelligt, men vi er gode til at bruge vores netværk og række ud til mennesker, fortæller en stolt Rikke.

Viden, kendskab og åbenhed er vejen til afstigmatisering
Landsforeningen SIND har mange lokalafdelinger spredt ud over hele landet, og de arbejder alle for at skabe en øget forståelse og tolerance over for mennesker med sindslidelse og deres pårørende. I SIND Frederikshavn & Læsø Lokalafdeling tilbyder de årligt omkring 10 forskellige arrangementer med alt fra tilbagevendende sommerudflugt, sommerfest og julekoncert til relevante foredrag med fokus på mental sundhed og psykiatrien i det hele taget.

- Generelt er vores arrangementer for alle. Det er noget, vi gør helt bevidst, fordi vi ønsker at inkludere frem for at ekskludere. Hvis vi fra SIND’s side ønsker at udbrede kendskabet til psykiske lidelser og psykisk sårbarhed, så er vi nødt til at være synlige. Det formår vi ikke, hvis vi f.eks. kun målretter vores arrangementer mod socialpsykiatrien, forklarer Rikke og fortsætter:

- Det er enormt vigtigt for mig, at vi italesætter emnet bredt til befolkningen, blandt andet via emner der er højaktuelle i samfundet og ved at stå frem og være åben. Det er den eneste måde, hvorpå vi kan afstigmatisere disse lidelser på!, konkluderer Rikke Rugholt.
 
- Mandag den 25. november har vi f.eks. et foredrag med forfatter og journalist, Peter Øvig, og hans kæreste, Janne Breinholt Bak, under navnet ’Da Peter blev sindssyg, og Janne blev pårørende’. Vi kræver ikke på nogen måder medlemskab for at opleve et arrangement som dette, selvom der selvfølgelig er visse fordele forbundet med det, siger Rikke og fastslår, at SIND også er oplagt at kontakte lokalt, hvis man ønsker viden eller har brug for at blive guidet videre i systemet.
 
Uddannelse og levet liv gør en god forperson for Sind
Rikke Rugholt er uddannet sygeplejerske fra Århus, og det var også her, hun startede sin jobmæssige karriere. Det varede dog ikke mange år, inden hun rykkede tilbage til Frederikshavn, hvor hun arbejdede med mennesker i et sygedagpenge- og ledighedsydelsesforløb som rådgiver i et privat firma og sidenhen i en længere årrække som socialfaglig konsulent i arbejdsmarkedscentret i Frederikshavn Kommune. Rikke begyndte at læse til sygeplejerske på grund af sin interesse for den menneskelige hjerne, anatomi og fysiologi samt det relationelle og kommunikative aspekt.
 
- Jeg har altid interesseret mig for psykiatrien, og som sygeplejerske har jeg altid vidst, at jeg gerne ville arbejde inden for psykiatrien. Det har altid fyldt meget for mig, og jeg har altid haft en god kommunikation med de mennesker, som har en psykisk sårbarhed med sig. Jeg er heldig at formå at kunne skabe  ro omkring mennesker, og det er der nok en grund til, når man går rundt med en hjerne som min, siger Rikke med et lille grin, inden hun fortsætter: 

- Jeg har altid tænkt, at jeg kunne bruge mine personlige erfaringer og sygeplejerbaggrund i et frivilligt regi, fordi jeg er vant til at kommunikere med mennesker og gerne vil give af mig selv. Jeg tror på, at jeg med min baggrund er i stand til at sætte mig i andre menneskers sted og være empatisk, hvilket er enormt vigtigt, når man har med psykisk sårbare mennesker at gøre.

Engagementet rækker ud over foreningen SIND
Udover at være frivillig i SIND er Rikke Rugholt også vært på de månedlige Plus1 koncerter i Maskinhallen, og hun hjælper også til i Maskinhallens relativt nyopstartede projekt, som går under navnet ’Vi giver de gode dage til hinanden’. Projektet har til formål at øge inklusionen, mangfoldigheden og diversiteten. Helt konkret går det ud på, at der hver onsdag åbnes op for fællesspisning – både morgen og aften – og andre forskellige kulturtilbud i Maskinhallen. Arrangementerne er for alle. 

- I Maskinhallen træder man ind ad en dør, hvor alle bliver inkluderet og budt velkommen, uanset hvad man har med i bagagen; herunder naturligvis også psykisk sårbarhed. Her er det mangfoldighed, fællesskab og mellemmenneskelig respekt, som er i højsædet, og derfor bakker vi selvfølgelig i SIND op om projektet. Jeg er f.eks. selv frivillig i forbindelse med barvagter, og det er tydeligt at se, at der kontinuerligt er en positiv udvikling blandt de mennesker, der kommer der, siger Rikke.
 
Udover de mange arrangementer i SIND Frederikshavn & Læsø Lokalafdelings regi, har SIND’s lokalafdeling også et besøgsven-tilbud, som dækker over frivillige, der er besøgsvenner for psykisk sårbare. Besøgsvenners opgaver består bl.a. i at besøge den pågældende i hjemmet, tage på cafe eller andre ting, man i fællesskab finder ud af. Det vigtigste er dog at skabe en relation:

- De fleste mennesker har brug for kontakt til andre, og en besøgsven kan være afgørende i forhold til at bryde med den ensomhed, mange psykisk sårbare kæmper med. Vi har rigtig mange lokalt, som venter på at få en besøgsven, og som mangler nogen at snakke med! Så hvis nogen skulle have tid og lyst til at blive besøgsven for psykisk sårbare, kan de læse mere om det på www.sind.dk og på vores lokale facebookside, SIND Frederikshavn & Læsø, eller de kan kontakte lokalafdelingen, fortæller Rikke Rugholt. 

Af Asbjørn Tang Mortensen

Andre portrætter

Oprettet: 25. november 2024
Peter kæmpede for at holde liv i Strandby, og i dag strømmer folk til Sjov på Strandby Havn: For mig handler det om at give noget tilbage 33-årige...
Oprettet: 25. oktober 2024
Rikke Rugholt vil afstigmatisere psykiske lidelser: Vi skal være inkluderende frem for ekskluderende Min motivation for det frivillige arbejde stå...
Oprettet: 17. september 2024
Formanden i FUF ønsker nye perspektiver i debatten om unges mistrivsel: Lad os nu fokusere på alt det, de unge kan 56-årige Birgitte Mathiasen har...
Oprettet: 10. september 2024
Formanden i Frederikshavn Blackhawks har fulgt en sport i rivende udvikling - i Frederikshavn er vi bare de bedste Bjørn Kortegaard Fuglsang er fr...
Oprettet: 30. august 2024
Jens Erik Sørensen har været en frivillig drivkraft i hele sit liv: Hvis folk spørger, sige jeg bare ja 69-årige Jens Erik Sørensen fra Skagen kan...
Oprettet: 28. juni 2024
Anne-Grete er frivillig gældsrådgiver med en livslang passion for at hjælpe andre Motivationen bag Anne-Grete Jensens frivillige arbejde som gælds...
Oprettet: 27. maj 2024
Lotte og Hanne har gennem et helt liv gået forrest med frivilligt arbejde I madsalen hos Cup No.1 er der plads til alle slags mennesker som frivil...
Oprettet: 25. april 2024
Tove er frivillig håndboldtræner for et Special Olympics hold i FFI: Vi dyrker sport med et smil 65-årige Tove Varmløse Malmberg er frivillig i FF...