Mød en frivillig - portræt af Bjørn
Formanden i Frederikshavn Blackhawks har fulgt en sport i rivende udvikling - i Frederikshavn er vi bare de bedste
Bjørn Kortegaard Fuglsang er frivillig formand i Frederikshavn Blackhawks, som er blandt de førende floorballklubber i Danmark. Den 55-årige frederikshavner har haft formandskabet af flere omgange, men passionen for floorball opstod helt tilfældigt, da han tilbage i år 2005 – uden nogen form for erfaring med floorball – endte med rollen som holdleder for et af sine børns hold: At gå i hallen og se børnene være glade, fordi de laver noget af det, de allerbedst kan lide – der er da ikke noget, der er federe!
Bjørn Kortegaard Fuglsang stiftede bekendtskab med floorball for første gang tilbage i år 2005. Dengang skyldtes det, at Bjørn havde børn, som begyndte med sporten, og her ville han gerne give en hånd med. Derfor startede han som holdleder i klubben, der dengang gik under navnet FC Outlaws. Opgaverne greb dog hurtigt om sig for Bjørn, og allerede inden for et års tid var han blevet en del af bestyrelsen i klubben. Når han tænker tilbage på, hvordan det hele begyndte, er det først og fremmest med en stor taknemmelighed for de mange timer, han har tilbragt med sine børn og andre glade unge:
- Min kone og jeg har tilsammen fem sammenbragte børn, hvoraf tre af dem altid har spillet floorball. Derfor var det naturligt, at man fulgte dem op i hallen, for så var man tæt på sine børn, og man kunne være fælles om noget, som jeg virkelig satte pris på!, siger Bjørn og fortsætter om sin rolle i klubben:
- Jeg startede derfor som holdleder og træner, hvorefter jeg hurtigt blev en del af både ungdomsudvalget og bestyrelsen, hvor jeg så endte som formand. Det var jo en fed tid, og motivationen kom helt sikkert fra ungerne. De giver så meget, og den feed-back man får fra børn, er bare fantastisk. Arbejdet med egne børn og det at se og opleve, hvordan børn kan være forskellige, har i hvert fald været meget berigende for mig, fortæller Bjørn med et stort smil på læben.
Etableringen af Frederikshavn Blackhawks
Tilbage i slutningen 00’erne og begyndelsen af 10’erne, da Bjørn sad som formand i FC Outlaws, oplevede han dog en kultur i klubben, hvor det var svært at hverve frivillige og dermed også at få det økonomiske regnskab til at gå op. Derfor vidste han, at det var på tide med fornyelse i det frederikshavnske floorball-miljø:
- Der var på det tidspunkt 2 floorballklubber i byen; FC Outlaws og Frederikshavn Bulldogs. Vi måtte dog erkende, at der ikke længere var økonomi – eller frivillige for den sags skyld – til at drive 2 klubber i byen. Derfor så vi en mening i at forene kræfterne fra de to klubber, forklarer Bjørn.
Der var dog bare et problem; Klubberne FC Outlaws og Frederikshavn Bulldogs var rivaliserende klubber, og derfor blev meldingen omkring en fusionering af klubberne under navnet Frederikshavn Blackhawks modtaget med blandede følelser i lokalmiljøet, da nyheden kom frem tilbage i år 2012:
- Der var faktisk en hel del modstand imod det til at starte med. Jeg startede som formand i det nye Frederikshavn Blackhawks efter etableringen af klubben, men jeg måtte desværre trække mig relativt hurtigt igen. Dette skete mest som en protest imod, at en hel del frivillige hurtigt faldt fra grundet modstand imod fusioneringen og projektet. Folk har dog sidenhen fundet ud af, at det var det eneste rigtige og gøre, og efter et års tid blev jeg så også del af bestyrelsen igen, siger Bjørn.
En eliteklub der favner bredt
Frederikshavn Blackhawks har i dag 314 medlemmer. Det er derfor en stor frivillig forening, Bjørn står i spidsen for, og på ugentlig basis bruger han nemt 15-30 timer på det frivillige arbejde. Det er dog uden tvivl det hele værd, når forskellige arrangementer og projekter lykkes. I den forbindelse fortæller Bjørn stolt om, hvordan klubben og byen tilbage i april stod som værter for det årlige landsstævne i floorball:
- Til landsstævnet kommer der hold fra hele landet og op imod 1.500 spillere. Det er selvfølgelig et kæmpe arbejde at arrangere sådan et stævne rent logistisk, men at gå ude i hallen hele weekenden og se børnene have det sjovt med at spille, og hvordan de frivillige ildsjæle knokler for at få det hele til at fungere, det er bare guld værd!, fortæller han med ydmyghed i stemmen.
Når man spørger Bjørn, hvorfor floorball lige er blevet så stort i Frederikshavn, er han ikke i tvivl om, at byens passion for ishockey har haft en betydning. Han lægger samtidig ikke skjul på, at de mange frivillige der startede klubberne i sin tid har dannet grundlag for, at Frederikshavn Blackhawks i dag er blandt de førende hold på både herre – og kvindesiden:
- Man ser typisk, at floorball er stort i de byer, hvor der også er ishockey. Da jeg startede tilbage i 2005, var der omkring 5.000 floorballspillere i Danmark, hvoraf omkring 20% af dem hørte til i Frederikshavn, så det har bare altid været stort heroppe. I dag er sporten dog vokset, så der er omkring 10.000 spillere på landsplan, siger Bjørn, inden han fortsætter:
- Jeg tror bestemt også, at de mange ildsjæle som etablerede foreningerne for mange år tilbage har haft betydning for, at vi i Frederikshavn producerer så mange dygtige floorballspillere. Vores herrehold har eksempelvis vundet DM-guld de sidste tre år, imens vores damehold har gjort det de sidste to år. I hallen hænger vi et flag op for hver gang, vi er blevet mestre eller pokalvindere – der hænger 33 flag nu, og floorball har eksisteret i Frederikshavn i 32 år, fortæller han med et glimt i øjet.
Selvom klubben har nogle af de bedste seniorhold i landet, er det for Bjørn vigtigt, at der i klubben er plads til alle, som har lyst til at spille floorball. Derfor er der i klubben også oprettet adskillige hold med hver deres forskellige formål. Herunder er der et motionshold for voksne uden den store erfaring med floorball, et oldboys-hold, et Special Olympics-hold for folk med handicap og selvfølgelig ungdomshold helt ned til U-5.
- Det har hele tiden været målet, at vi i klubben skulle skabe de bedste rammer og betingelser for ungdom, bredde, motion og elite. Vi ønsker at være en klub og forening, der favner bredt, hvor der er plads til alle, og hvor det er sjovt at være. Det hele skal hænge sammen, så når forældrene kommer med deres børn i klubben, har de også mulighed for at deltage på det, vi kalder et motionshold eksempelvis. Det skal ikke kun være eliteholdene, der tæller, for der skal netop være plads til alle, afslutter Bjørn.
Af Asbjørn Tang Mortensen, Frivilligcenter Frederikshavn
Kom til Folkemøde om frivillighed
Synes du også, at Bjørns historie lyder spændende?
Så kan du kan møde ham og mange andre frivillige til Folkemøde om frivillighed på Frivillig Fredag den 27. september i Frivilligcenter Frederikshavn fra kl. 15.00-19.00.
Her hylder Frivilligcenter Frederikshavn og Frederikshavn Kommune det frivillige arbejde med en folkefest, der både byder på spændende debatter mellem frivillige, politikere, foreninger, fagforening og erhvervslivet.
Der bliver oplæg ved Stine Rex, musik og gratis pølser fra Mogens pølsevogn samt mulighed for at møde de frivillige og deres foreninger i foreningsbazaren.