Skip to main content

Mød en frivillig - portræt af Liselotte

20. september 2023

Liselotte Bisgård er frivillig med et budskab: ”Vi søger desperat frivillige i Frederikshavn og Sæby”

Liselotte Bisgård fra Red Barnet går hele vejen, når det kommer til at hjælpe sårbare familier. Dette til trods for, at indsatsen kan have konsekvenser for hendes eget velbefindende, men hun kan ikke lade være, for som hun siger, er det mennesker, der har brug for det - “Man kan ikke brænde ud, hvis man ikke brænder for noget”

Liselotte Bisgård - eller “Lotte”, som hun gerne vil kaldes - er klub- og lejrleder for Red Barnets Familieoplevelsesklub i Frederikshavn og Sæby. Her har hun været tilkoblet siden foreningen blev stiftet for 9 år siden, og siden har hun været en stor del af aktiviteterne og rekrutteringen af nye frivillige. 

I familieoplevelsesklubben er der tilknyttet fire frivillige til 56 familiemedlemmer fordelt ud på 15 familier. De frivilliges opgaver består hovedsageligt i at organisere – og deltage i – arrangementer for de tilkoblede familier, som alle har det tilfælles, at de er socialt eller økonomisk sårbare. Der er 11 arrangementer om året, og disse kan bestå af alt fra tur i skoven med bål, kreativt værksted og ind i mellem oplevelsesture til blandt andet Fårup Sommerland eller sejltur til Hirsholmene. Om det at give børnene oplevelser, siger Lotte:

- Dét, at børnene kan komme i skole og også have oplevet noget, de kan brillere med, betyder meget. Det lyder måske ikke pænt, at man er nødt til at brillere, men det har bare meget stor betydning for de her børn!

Det er kommunale sagsbehandlere, der visiterer familierne til Red Barnet og et krav er, at familien har børn i alderen 3-12 år. I den forbindelse fremhæver Lotte vigtigheden af, at de frivillige foreninger sparrer med hinanden for bedst muligt at kunne hjælpe de sårbare, når de eksempelvis ikke længere kan være hos Red Barnet:

- Det er enormt svært at sige: Nu skal I videre. I den forbindelse har jeg fået et samarbejde med Gestus Nord, som hjælper med at tage børnene videre, når de ikke længere kan være hos os. Det at være frivillig og kan sparre med hinanden på kryds og tværs, det er guld værd. Os frivillige – om det er Røde Kors, Frelsens Hær, Kræftens bekæmpelse eller whatever – vi står sammen, og vi er ikke konkurrenter. Vi kæmper for samme sag, og det er vigtigt for mig at få ud.

Red Barnets Familieoplevelsesklub er altså et fællesskab for sårbare, der kan møde andre familier, som måske kæmper med mange af de samme udfordringer, men foreningen består ligeledes af karakterstærke frivillige, der brænder for at støtte familier i lokalområdet. Lotte lægger vægt på, at foreningen er en stor familie, og at de sårbare skal mødes i øjenhøjde – for ikke at eksponere familierne, bruger de frivillige eksempelvis aldrig deres trøjer, når de er afsted til arrangementer:

”Vi behøver ikke have vores Red Barnet trøjer på, når vi er ude på tur, for så udstiller vi faktisk vores familier, og det ønsker jeg ikke. Vi er en stor familieklub, som vi frivillige er en del af”

Når børn for første gang får en ven
For Lotte handler den frivillige indsats i høj grad om at give noget tilbage til samfundet. Hun investerer mange timer i Red Barnet, og indsatsen er primært motiveret af at kunne gøre en forskel for udsatte børn og deres familier. Af hensyn til de sårbare familiers fortrolighed ønsker hun ikke at udspecificere konkrete oplevelser, men fortæller alligevel om hvilken forskel, hun synes, Red Barnets familieoplevelsesklub gør:

- Det at kunne komme på sommerferie i stedet for at sidde hjemme og kigge ind i lejlighedens fire vægge – der kan jeg se og høre på vores børn, at de synes, det er fantastisk, og de kan ikke få armene ned over det. Sammenhold er ikke alle forundt. Der er jo mange af de her børn, der til daglig føler sig isoleret – de har måske en autismediagnose, og har derfor svært ved at få etableret og holde på venskaber. Når de f.eks. deltager i vores sommerlejr, får de etableret venskaber og kommer ud af den her skal af ensomhed, forklarer Lotte

Et vink med en vognstang
For nogle uger tilbage havde Lotte dog en ubehagelig oplevelse, der fik hende til at stoppe op og overveje det pres og ansvar, hun frivilligt påtager sig. I forbindelse med en tur i svømmehallen besvimede hun pludseligt og måtte køres derfra i en ambulance. Grundet den situation, de sårbare familier står i, er hun dog kommet frem til, at hun ikke kan lægge rollen som klubleder fra sig – i stedet appellerer hun håbefuldt til, at flere skal træde ind i den frivillige sektor:

- For mig var det et vink med en vognstand, men jeg kan ikke lade være, for det er mennesker, der har behov for det. Vi søger frivillige med lys og lygte, fordi jeg har haft for meget fart på. Vi har som sagt 15 familier tilkoblet hos os, men ventelisten er ligeledes stor, fordi vi mangler frivillige hænder.

Lotte er unægteligt en person, som har et stort hjerte og brænder for at gøre en forskel for de familier, som ikke kan klare sig selv. Hun understreger dog flere gange i løbet af interviewet, at hun ikke er stillet op for hverken at modtage en pris eller medlidenhed. For hende handler det tværtimod om at skabe opmærksomhed på den akutte mangel på frivillig arbejdskraft, som præger mange af de lokale, sociale foreninger:

- Jeg ønsker, at vi kan komme bredere ud, og at der kan komme mere fokus på frivillighed. Det ville være helt fantastisk, hvis der på kommunens hjemmeside kunne laves en vifte, hvor det blev foldet ud, hvor mange tilbud vi har. Jo mere fokus vi sætter på det, jo bedre er vi kørende, og desto bedre er vi rustet til at hjælpe kommunen. Kom ud i klubberne og oplev, at der er rigtig dejligt at være. Vi mangler desperat frivillige, og alle kan være med til at gøre en forskel!”

Kom til Folkemøde om frivillighed på Frivillig Fredag
Synes du også, at Lottes historie lyder spændende? Så kan du kan møde hende og mange andre frivillige til Folkemøde om frivillighed på Frivillig Fredag 29. september mellem kl. 15-18 i Frivilligcenter Frederikshavn. Her kan du ligeledes høre meget mere om det at være frivillig og få en uforpligtende samtale om frivilligt arbejde.

Af Asbjørn Tang Mortensen og Karoline Winther Rasmussen

 

Andre portrætter

Mød en frivillig - portræt af Rie og Helle

Oprettet: 30. marts 2024
Rie og Helle er frivillige ’madmødre’ i Barnets Blå Hus: Det gavner os at være noget for andre Rie Cleemann og Helle Nørbak er begge frivillige i ...

Mød en frivillig - portræt af Henriette

Oprettet: 26. februar 2024
Frivillig på Frederikshavn Krisecenter: Det handler om nærvær og tryghed Henriette Lunderskov Isaksen er frivillig på Frederikshavn Krisecenter. ...

Mød en frivillig - portræt af Steen

Oprettet: 30. januar 2024
Formanden for Diabetesforeningen i Frederikshavn Kommune: Det giver mig en glæde, når vores arrangementer lykkes 71-årige Steen Jørgensen fik som ...

Mød en frivillig - portræt af Joyce

Oprettet: 18. december 2023
Frivillig i Dansk Flygtningehjælps Hverdagsrådgivning: Jeg får en glæde og fred ved at hjælpe andre 31-årige Joyce Vuga er frivillig i Dansk Flygt...

Mød en frivillig - portræt af Jette og Agnete

Oprettet: 23. november 2023
Jette og Agnete er frivillige matchere i Børns Voksenvenner: Det gør en uvurderlig forskel for børnene, og det er dét, der driver os! Jette Gram o...

Mød en frivillig - portræt af Mona

Oprettet: 25. oktober 2023
I Autisme på Toppen er ingen mere værd end andre. Vi bestræber os på, at alle fløjter, når de går herfra i forbindelse med vores arrangementer, sig...

Mød en frivillig - portræt af Michael

Oprettet: 27. september 2023
Utrættelig ildsjæl i FFI-fodbold: For mig handler det om det sociale, som er forbundet med det Michael Jørgensen investerer mange af sine timer i ...

Mød en frivillig - portræt af Liselotte

Oprettet: 20. september 2023
Liselotte Bisgård er frivillig med et budskab: ”Vi søger desperat frivillige i Frederikshavn og Sæby” Liselotte Bisgård fra Red Barnet går hele ve...